Çin'de 6,2 Şiddetindeki Depremde 111 Kişi Hayatını Kaybetti! Çin'de 6,2 Şiddetindeki Depremde 111 Kişi Hayatını Kaybetti!
Suriye'nin batısındaki İdlib kentinde hafta içinde gerçekleşen kimyasal saldırının ardından ABD bugün Şam rejimine ait hava tesislerini vurdu. Füzeler saat 04.40'ta ateşlendi, saldırı tüm dünyada son dakika oldu. Televizyonlar, yayınlarını kesip haberi duyurdu.

Yedinci yılına giren iç savaşta ilk kez Suriye'deki hedeflere füze saldırısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise füzesi fırlattı.

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

ABD Başkanı Trump, Çin lideri Xi Jinping'le buluşmadan hemen önce Washington saldırıyı duyurdu. Çin yönetimi, Rusya ile birlikte Esad rejiminin en önemli destekçileri arasında.

ABD'NİN SALDIRDIĞI ŞAYRAT ÜSSÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

Üste bulunan 3 asker yaşamını yitirirken, 14-16 uçağın da imha edildiği bildirildi.

Suriye'de ABD tarafından 59 Tomahawk füzesiyle vurulan Şayrat Hava Üssü, Suriye'nin cihatçılarla mücadelesi için büyük önem taşıyordu.

Humus'taki üssün, Suriye'deki en aktif ve en büyük hava üslerinden biri olduğu, en çok uçuşun gerçekleştiği üssün Şayrat olduğu biliniyor.

Şayrat özellikle Palmira ve Deyrezzor'daki IŞİD karşıtı operasyonlar için kritik önemdeydi.

Üste, Mig-25, Mig-23, Mig-29, Su-22 ve Su-25 savaş ve bombardıman uçaklarının bulunduğu kaydediliyor.

Aynı zamanda üste Rusya'ya ait K52 ve Mi-27 helikopterlerin de görüldüğü söyleniyor.

40 korumalı hangar bulunan üste, 2 pist bulunuyor. Şayrat Hava Üssü'nde SAM 6 Karadan-Havaya füzeler de bulunduğu bildiriliyor.

ABD saldırısına uğrayan üste, 14-16 kadar uçağın imha edildiği, en az 3 Suriye askerinin de yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

ABD saldırısıyla birlikte IŞİD de bölgede Suriye ordusuna karşı saldırıya geçmişti.

FÜZELERİN HER BİRİ 1 MİLYON 590 BİN DOLAR

ABD, Suriye’deki hedefleri, Akdeniz’deki gemilerinden attığı Tomahawk  

füzeleri ile vurdu.

Her biri 1 milyon 590 bin dolar fiyata sahip füzelerden 59 adet ateşlendi. Nokta atışı yapabilen ve seyir füzesi sınıfındaki Tomahawk’lar gemi, denizaltı veya karada konuşlu fırlatıcılardan (launcher) atılabiliyor.

Askeri adı BGM-109 olan Tomahawk füzeleri ilk olarak 1991’deki Birinci Körfez Savaşı’nda Irak hedeflerine karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı, gemilerden atılan Tomahawk’lar ile başlamıştı. ABD’nin sadece İngiltere’ye sattığı bu füzeler, 1,100 kilometre menzile sahip. Toplam 1600 kilogram ağırlığındaki füze, 450 kilogramlık savaş başlığı taşıyor. Tomahawk’lar hedeflerini askeri uyduların hassas verilerini kullanarak buluyor.

FARKLI BAŞLIKLARA SAHİP OLABİLİYOR

Amerikan Raytheon firmasının üretimi olan Tomahawk’lar, zırh delici, parça tesirli veya nükleer başlık taşıyabiliyor. Dördüncü nesil füzelerde, hareketli hedefler de takip edilip vurulabiliyor.
 
Editör: TE Bilişim