İsrail ve Filistin arasındaki savaşın 21. gününde tüm şiddeti ve yıkıcılığıyla devam ederken can kaybı da her geçen saniye artıyor. Bu çatışmada uluslararası hukuk kurallarının çiğnendiği, Türk halkının da tepkilerinin her geçen gün büyüdüğü bir dönemde, sosyal medya platformlarında 'İsrail'e destek olan markalara' yönelik boykot çağrıları hız kazanıyor.

AK Parti Gençlik Kolları üyeleri, ABD'li kahve zinciri Starbucks'ın Türkiye genelindeki şubelerinde eylem düzenledi. Gençler, Filistin bayrakları ve atkılarıyla donanarak Starbucks şubelerine gitti ve yaklaşık 30 dakika boyunca 'yer kapatma' eylemi gerçekleştirdikten sonra kafeden ayrıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) da dün Starbucks'ı boykot etme kararı aldı ve bu kapsamda Yüksek Hızlı Tren (YHT) kafeteryalarında Starbucks ürünlerinin kaldırılması için yüklenici firmalara talimat verdi.

Starbucks, bu boykot çağrılarına sessiz kalmayarak konuyla ilgili açıklama yaptı. Starbucks, İsrail hükümetine veya ordusuna finansal destek sağlamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Dünya genelinde 400.000'den fazla partnerimiz birbirinden farklı görüşlere sahiptir. Bu inanç ve düşünce yelpazesi ne olursa olsun, Starbucks politik olmayan bir organizasyon olmuştur ve öyle kalacaktır. Ne Starbucks ne de şirketin eski başkanı ve CEO'su Howard Schultz, İsrail hükümetine ve/veya İsrail Ordusu'na herhangi bir finansal destek sağlamamaktadır."

Ayrıca Starbucks, İsrail'deki mağazalarını siyasi nedenlerden dolayı kapatmadığını ve 2003 yılında yaşadıkları operasyonel zorluklar nedeniyle ortaklığı sonlandırdıklarını belirtti. Ancak, makul bir iş planı olması durumunda yeniden İsrail pazarına girmeye açık olduklarını ifade etti.

Başkan Görgel’den Örnek Davranış! Başkan Görgel’den Örnek Davranış!

Starbucks, Orta Doğu'daki faaliyetlerini Kuveytli özel bir aile şirketi olan MH Alshaya Co. WLL aracılığıyla yürüttüğünü ve bölgede birçok Starbucks mağazası işletildiğini vurguladı. Ortaklıklarından memnun olduklarını ve iş birliklerini daha da ileriye taşımayı umut ettiklerini belirtti.

Editör: Sueda AKKÖK