Botsvana'daki Orapa madeninde bulunan nadir "Okavango Mavi Elması," 20,46 karatlık oval şekli ve gök mavisi rengi ile araştırmacıları şaşırtıyor. Bu değerli taş, derinliklerinde barındırdığı sırlarla dikkat çekiyor. Marcus ter Haar, Botsvana hükümetine ait Okavango Elmas Şirketi'nden, "Elmayı gördüğümüz ilk anda çok özel bir şeye sahip olduğumuzu anladık" diyerek bu olağanüstü buluşun önemini vurguluyor.

"20 karatlık cilalı elmasın eşsiz rengine hayran kalanlar, daha önce görülmemiş bir mavi taşla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Şirket yetkilisi, bu elmasın "hayatta bir kez bulunabilecek bir şey" olduğunu ifade ediyor. Elmasın yaklaşık 668 kilometre derinlikten geldiği düşünülüyor ve bu derinlikte bor miktarı oldukça yüksek. Bor, elmasın rengini belirleyen önemli bir faktör.

Okavango'nun eşsiz renginin büyük ölçüde okyanusa borçlu olduğu düşünülüyor. Tektonik plakaların çarpışması sonucu elmas malzemesinin Dünya'nın derinliklerine inerken okyanustan bor aldığı varsayılıyor. Bu nadir ve tuhaf taşlar, üç milyar yıl önce meydana gelen tektonik süreçlere dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.

Doğa Dengesi Bozuldu, Yeni Tehdit Köylülerin Kapısını Çaldı Doğa Dengesi Bozuldu, Yeni Tehdit Köylülerin Kapısını Çaldı

İlk çıkarıldığında 41,11 karat ağırlığındayken, işlendikten sonra "Fantastik Derin Mavi" adını alan bu elmas, kendi rengiyle öne çıkıyor. Renkli elmaslar, genellikle karbon atomlarının birleşimi nedeniyle şeffaf olurken, saflıkları değiştikçe farklı renkler alabiliyorlar. Dünya üzerinde çıkarılan elmasların sadece yaklaşık yüzde 0,01'i renkli elmaslardan oluşuyor.

Editör: Sueda AKKÖK