Piyasaların uzun bir süredir beklediği Federal Rezerv'in faiz kararı sonunda açıklandı. Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu kritik kararın ardından altın fiyatlarında yükselişler gözlemlenmeye başladı. Gram altın, 1.894 TL'ye kadar yükselirken, çeyrek altın fiyatı ise 3.238 TL'ye kadar tırmanarak rekor seviyelere ulaştı.

Kahramanmaraş'ta Depremzede Kadın 15 Kişiye İş İmkanı Sağlıyor! Kahramanmaraş'ta Depremzede Kadın 15 Kişiye İş İmkanı Sağlıyor!

Ekonomist Hikmet Baydar, Fed'in faiz kararını değerlendirerek, "Bu beklenen bir şeydi. Faizlerin sabit tutulmasının piyasalar üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Burada asıl haber faizleri ne zaman indireceğine ilişkin açıklamalardır. Piyasa buna bakacaktır." ifadelerini kullanarak, piyasalarda olası bir faiz indirimine odaklanmanın önemine vurgu yaptı.

Baydar, gelecek yıla ilişkin altın ve dolar beklentilerini paylaşarak, "Fed, gelecek seneye yönelik büyümeyi aşağı çektiği için faiz oranlarında bir indirime gidecektir. Bu altın fiyatlarını olumlu etkiler. Ons altın şu anda 2 bin dolar sınırında. Buna bağlı olarak gram altın 1867 lira seviyesine yükseldi." şeklinde konuştu. Ayrıca, Euro/dolar paritesindeki primin altın fiyatlarına etkisi ve 2024 yılında faiz indirimi olasılığına dikkat çekti.

Altın ve doların gelecekteki seyrine ilişkin beklentileri paylaşan Baydar, "Altın da yön yukarı döndü, dolar zayıfladı. Fed’in mayıs ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 70’ti, bu olasılık yüzde 90’a çıktı. Piyasa şu anda faiz indirimini kesin gözüyle görmeye başladı. Gelecek sene mayıs ayında faiz indirimine gelecektir." dedi.

Editör: Sueda AKKÖK