Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan ve hızla yayılan Asya uzun boynuzlu keneleri, köylüler arasında endişeye neden oluyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) uyarısına göre, bu keneler, evcil hayvanlardan besi hayvanlarına, hatta insanlara kadar geniş bir yelpazede tespit edildiği için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

İlk kez 2017'de ABD'de görülen bu özel türün artık 19 eyalette varlığı belirlendi. Tıbbi Entomoloji Dergisi'nde yayınlanan bir makaleye göre, özellikle Ohio'da üç ineğin ölümünden sorumlu tutulan bu keneler, binlerce kez ısırdıkları inekleri kan kaybından ölüme sürüklüyorlar.

Bu Asya kökenli keneler, doğal yaşam alanları olan Doğu Asya ülkelerinden, muhtemelen 2010'dan önce ABD'ye giriş yapmış olabilirler. Ancak bilim insanları hala bu kene türünün ABD'ye nasıl girdiği konusunda kesin bir bilgiye sahip değiller. Kenelerin genetik testlerle incelenmesine rağmen, hangi bölgelerde yoğunlaştıkları ve tercih ettikleri yaşam alanları konusunda net bir sonuca ulaşılamadı.

Çin'de Devlet Kurumları ve Şirketleri Yerli Markalara Geçiş Yapıyor Çin'de Devlet Kurumları ve Şirketleri Yerli Markalara Geçiş Yapıyor

Kenelerin hem insanlar üzerinde hem de hayvanlar üzerinde görüldüğü ve Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden de benzer istilacı türlerle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Bu durum, kırsal bölgelerdeki çiftlik hayvanları için ciddi bir risk oluşturuyor.

Durumun ciddiyeti ve kenelerin yayılma hızı, bilim insanlarını ve veterinerleri, bu yeni tehdide karşı hızla harekete geçmeye zorluyor.

Editör: Sueda AKKÖK