Başkan Toptaş; Onikişubat’ımızda gençlerimizle yürüyecek çok yolumuz var Başkan Toptaş; Onikişubat’ımızda gençlerimizle yürüyecek çok yolumuz var

Hamas'ın askeri kanadının İsrail'e yönelik Aksa Tufanı operasyonunu başlatmasının ardından yaşanan gelişmeler piyasaları da etkiledi. Hamas, İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıktan sonra İsrail topraklarına girerek yüzlerce kişiyi öldürdü. İsrail'in karşı saldırıya geçmesiyle bölgede şiddetin artmasıyla, doların yükselişi hız kazandı ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 28,11'e ulaştı.

Ancak daha sonra dolar geri çekildi ve saat 10.00 itibarıyla 27,70 seviyesinden işlem görmeye başladı. Aynı dakikalarda euro 29,22'ye yükselirken, sterlin ise 33,78 seviyesinden alıcı buldu.

İsrail'deki saldırıların etkisiyle İsrail şekeli yüzde 2'ye varan gerileme yaşadı. İsrail Merkez Bankası, para birimi şekeldeki oynaklığı kontrol etmek amacıyla 30 milyar dolarlık döviz satışı programını açıkladı. Banka, piyasaların düzgün işlemesini sağlamak ve şekeldeki oynaklığı azaltmak için gereken likiditeyi sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde piyasada aktif olacak.

Küresel piyasalarda, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların neden olduğu tedirginlikle negatif bir seyir başladı. Enflasyon ve resesyon endişeleri, geçen hafta varlık fiyatları üzerinde etkili olmuştu. Hafta sonu ise artan jeopolitik riskler, özellikle emtia fiyatlarında oynaklığı artırdı. Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 8,7 düşüşle kapatmasına rağmen, yeni haftaya yüzde 3,4'lük yükselişle 86,8 dolardan başladı.

Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısını artırdığını ve yükselen petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini artırabileceğini belirtti.

Editör: Sueda AKKÖK