Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, Ebrar Sitesi L Bloku'nun deprem güvenlik değerlendirmesini yaparak önemli tespitlerde bulundular. Bu değerlendirme raporu, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde meydana gelen büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde yaşanan ciddi hasar ve can kayıplarını hatırlatarak geliştirilmiştir.

Büyükşehir, Tercih Sürecinde de Üniversite Adaylarının Yanında Büyükşehir, Tercih Sürecinde de Üniversite Adaylarının Yanında

Raporda, Ebrar Sitesi L Bloku'nun inşaat sürecine dair bazı kritik bilgilere yer verilmiştir. İlk yapı ruhsatının 2004 yılında, tadilat yapı ruhsatının ise 2006'da düzenlendiği belirtilmiş ve bina üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kolonlara ve perde duvarlara çiroz yerleştirildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, tüm binalarda kullanılan betonun düşük mukavemete sahip olduğu, içerisinde hava boşlukları ve segregasyon oluşumları bulunduğu, çimentonun birleştirici özelliğinin düşük olduğu, kolon ve kirişlerin donatı sayısı ve bağlantılarının yetersiz olduğu, düz ve nervürlü donatıların yanlış kullanıldığı ve etriye kanca açılarının yönetmeliklere aykırı olduğu belirtilmiştir.

Raporda ayrıca, projelendirme, yapım, ve iş bitimi aşamalarında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu kurallarına yeterince uyulmadığı tespit edilmiştir. Bu kritik tespitlerin yanı sıra, teknik uygulamadan sorumlu müteahhit ve şantiye şefi ile 2002 yılındaki zemin etüt raporunu hazırlayan firmanın asli sorumlu oldukları ve belediyenin ilgili birimlerindeki yapı ruhsatları ve proje kontrollerinden sorumlu olanların da tali kusurlu oldukları belirtilmiştir.

Ebrar Sitesi L Bloku'ndaki bu deprem güvenliği sorunlarıyla ilgili yapılan değerlendirmeler ve tespitler, önemli bir uyarı niteliği taşımaktadır. 

Editör: Sueda AKKÖK