6 Şubat tarihli depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş, yaşanan felaketin ardından hızla yeniden inşa sürecine girdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 72 bin 365 konut ve köy evinde aralık 2023 itibarıyla anahtar teslimi yapılacak konut sayıları belirlendi. Bu kapsamda, Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek.

Kahramanmaraş'ın ayağa kalkması ve ticaretin canlanması hedefiyle hayata geçirilen Kentsel Tasarım Projesi kapsamında ise şehir merkezine 10 binin üzerinde konut ve iş yeri kazandırılacak. Azerbaycan Mahallesi'nde devam eden çalışmalar, zemin artı 3 veya 4 kat olarak planlanıyor. Dönüşüm alanı içerisinde yer alan Kültü Park'ın yıkımına başlandı. Kentsel Tasarım Projesi alanı içerisinde afetzedelerin hak kaybı yaşamayacağı vurgulanarak, hak sahiplerine aynı sayıda konut veya iş yeri tahsis edileceği ifade edildi.

Büyükşehir, 7 Bin Kişiye Aşure İkramında Bulanacak Büyükşehir, 7 Bin Kişiye Aşure İkramında Bulanacak

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yeni bir model uygulanmaya başlandığı bildirildi. Başkan Hayrettin Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirilmesinde yaşanan aksamalara dikkat çekerek, AFAD'ın yayınladığı genelge ile güçlendirme taleplerinin 29 Aralık tarihine kadar alınacağını belirtti. İlgili incelemelerin ardından uygun görülen binalara en geç 5 Nisan 2024 tarihine kadar ruhsat verileceği kaydedildi. Afetzedelerin zaman kaybetmemesi için uzman bir ekip kurulduğu ve bu ekibin süreci hızlandıracağı ifade edildi.

Editör: Sueda AKKÖK