Asgari ücretin belirlenmesi sonrasında, milyonlarca memur ve emekli, yeni yılda maaşlarına yansıyacak zammı merakla bekliyor. 2024'te de memur ve emekli maaşları, enflasyon oranlarına göre belirlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini yarın saat 10.00'da açıklayacak. Bu veriler, memur ve emekli maaşları için belirleyici olacak enflasyon farkını gösteriyor.

200 bin ton rekolte beklenen limonda çiftçiye destek! 200 bin ton rekolte beklenen limonda çiftçiye destek!

Memur maaşları için açıklanacak enflasyon farkına ek olarak, refah payı beklentisi de bulunuyor. TÜFE'ye göre kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 artış yaşanmış, temmuzdan itibaren ise tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış görülmüş. Bu durum, memur maaşlarına yapılan zam oranını aşarak enflasyon farkı verilmesini gündeme getiriyor.

2024-2025 dönemini kapsayan toplu sözleşme kararı uyarınca, kamu görevlileri için belirlenen yüzde 15'lik zamın yanı sıra enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Bu zam ve farklar, memur, sözleşmeli personel ve emeklilerin Ocak ayı maaşlarına yansıtılacak ve 15 Ocak'ta ödenecek.

Öngörülen artışla en düşük memur maaşının 33 bin liraya yükselmesi bekleniyor. Bu artış, 65 yaş aylıkları, engelli aylıkları ve evde bakım aylıklarına da etki edecek.

Aralık ayı için yapılan beklenti anketlerine göre, enflasyon beklentileri ortalaması yüzde 3,19 olurken yıllık enflasyon beklentisi yüzde 65,19 seviyesinde bulunuyor. Bu veriler, maaş artışlarının ve enflasyon farklarının belirlenmesinde belirleyici olacak.

Editör: Sueda AKKÖK