Kahramanmaraş'ın hafızası, yıkımlarla bitiyor! Kahramanmaraş'ın hafızası, yıkımlarla bitiyor!

Anayasa Mahkemesi (AYM), gece 22.00 ile 06.00 arasında alkollü içki satışı yaptığı gerekçesiyle idari para cezasına çarptırılan bir kişinin mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasını değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, başvuruyu inceledikten sonra söz konusu kişinin mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine hükmetti.

Olay, İstanbul Büyükçekmece'de 6 Ekim 2018 tarihinde meydana gelmişti. Çarşı ve mahalle bekçileri, gece saat 00.45'te bir iş yerinden çıkan M.K'nin alkollü içki aldığını tespit etti ve bu durumu raporla tespit etti. Ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'na dayanarak iş yerine 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı. Cezanın hukuka aykırı olduğunu savunan iş yeri, sulh ceza hakimliğine itiraz etti. Ancak itiraz reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunuldu.

AYM, yaptığı değerlendirme sonucunda, müdahalenin kamu yararı adına bir amacının bulunduğunu ve mülkiyet hakkının aşırı ve olağan dışı bir külfetle yüklenmediğini belirterek Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Mahkeme, müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna ulaştı ve başvuruyu reddetti.

Editör: Sueda AKKÖK