Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Koca, yeni tip corona virüsün Eris varyantı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, bu varyanta yönelik endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.

Bakan Koca, Covid-19'un ortaya çıktığı ilk dönemde bilinmezliklerin bulunduğunu ancak şu anda hastalığı ve virüsü iyi tanıdıklarını ifade etti. Türkiye'nin inaktif olarak bilinen güvenilir kadim tekniklerle üretilen aşı olan TURKOVAC'ı geliştirdiğini vurgulayan Koca, Eris varyantıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Bugüne kadar hiçbir mutasyon virüsün ilk çıktığı dönemdeki kadar hasta yapıcı etkisi oluşturmadı. Eris varyantına özel yeni bir tedbir gerekmemektedir. Hastalığı çok iyi tanıyoruz ve endişe edilecek bir durum yok."

Bazı ülkelerin yeni varyantlara karşı özel aşılar geliştirdiklerini ve yeni aşılama programları başlattıklarını hatırlatan gazetecilere, Türkiye'nin böyle bir programa ihtiyaç duyup duymadığı soruldu. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve şu an için Covid-19 için yeni bir aşı programı düşünmediklerini belirtti. "Birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Küresel aşılama baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye kendi programını uygular" dedi.

Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi! Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi!

Hasta sayısındaki artışa da değinen Bakan Koca, Eris varyantının bulaşıcılığının arttığını ancak hastaneye yatış oranlarının düşük olduğunu söyledi. "Covid-19, nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Paniğe gerek yok" diyen Koca, kısıtlama ve kapanmaların söz konusu olmadığını ifade etti.

Ayrıca, grip aşısının bu dönemde önemli olduğunu vurgulayan Koca, risk gruplarındaki kişilere ücretsiz olarak yapılan grip aşılarına dikkat çekti. Çocukluk çağı bağışıklama aşı programının devam ettiğini belirten Koca, çocukların bu programdaki aşılarını eksiksiz yaptırmalarını önerdi. Türkiye'nin yerli aşı üretimine vurgu yaparak, çocuklar için önemli olan su çiçeği, kuduz ve Hepatit-A aşılarının sürecinin başladığını belirtti.

Editör: Sueda AKKÖK