Dünya genelinde doğanın geleceği hakkında endişeler artıyor, peş peşe gelen haberler insanları derinden etkiliyor. Son olarak Brezilya'dan gelen bir haber, herkesi şok etti. Doğanın en masum canlıları arasında yer alan yunus balıkları, gizemli bir şekilde ölmeye başladı.

Tefé Gölü'nde yaşayan Amazon nehri yunusları, yani pembe nehir yunusları, son derece ender ve tehlikede olan türler arasında yer alıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde "nesli tükenmekte olan" olarak listelenen bu canlılar, doğanın acı bir gerçeğiyle karşı karşıya.

Eylül ayının son haftasında Tefé Gölü'nde yaşanan trajik olayın ardında, sıcaklık artışının etkisi olduğu düşünülüyor. Gölün su sıcaklığı sıradışı bir şekilde 102,38 Fahrenheit (yaklaşık 39 derece) seviyesine yükseldi. Bu olay sırasında yüzlerce balığın yanı sıra çok sayıda yunus ölü olarak bulundu. Normalde gölün ortalama su sıcaklığı 89,6 Fahrenheit (yaklaşık 32 derece) civarındadır, ancak yoğun kuraklık nedeniyle bu değer büyük oranda artmıştır.

WWF-Brezilya grubu tarafından yapılan açıklamada, Tefé Gölü'nde yaşanan bu olayın vahim sonuçlar doğurduğuna dikkat çekildi. WWF-Brezilya koruma analisti Mariana Paschoalini Frias, "Tefé Gölü'nde yaşananlar dehşet verici. Bu hayvanların kaybının etkisi çok büyük ve tüm yerel ekosistemi etkiliyor." şeklinde konuştu.

Pembe nehir yunusları, Amazon nehri yunusları olarak da bilinir ve nehir yunuslarının en büyük türüdür. 2,2 metre uzunluğa ulaşabilen bu yunuslar, pembe rengini, türlerinin diğerleriyle agresif etkileşimleri sırasında derilerinin tekrar tekrar aşınmasından kazanırlar.

Ancak bu yunusların hayatta kalma mücadelesi sadece su sıcaklığı artışıyla sınırlı değil. Frias, "Düzensiz turizme ek olarak, nehir yunusları kazara solungaç ağlarıyla avlanma (yan avlanma) gibi çeşitli tehditlerle karşı karşıyadır. Nüfusun parçalanması, hidroelektrik barajlar nedeniyle habitat kaybı, genetik çeşitlilik, cıva ve diğer kirletici maddelerden kirlenme ve balıkçılarla doğrudan çatışmalar da bu türün hayatta kalma şansını azaltıyor." dedi.

Çin'de Devlet Kurumları ve Şirketleri Yerli Markalara Geçiş Yapıyor Çin'de Devlet Kurumları ve Şirketleri Yerli Markalara Geçiş Yapıyor

Dünya genelinde nehir yunuslarının popülasyonları azalırken, Amazon'da da (Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Peru, Venezuela ve Guyana) durum aynı. Bu trajik olay, doğanın hassas dengesinin bozulduğunu bir kez daha gösteriyor ve doğa koruma çabalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu tür olayların engellenmesi ve doğanın korunması için daha fazla çaba harcanması gerekiyor.

Editör: Sueda AKKÖK