Kahramanmaraş'ta Elektrik Dağıtım Şirketi 25 Bin Depremzedeye Işık Oldu Kahramanmaraş'ta Elektrik Dağıtım Şirketi 25 Bin Depremzedeye Işık Oldu

Çikolata dünyasını derinden etkileyen bir gelişme yaşanıyor. New York borsasında kakaonun metrik ton fiyatı 4 bin doların üzerine çıkarak endüstriyi sarsarken, bu artışın ardında Gana ve Fildişi Sahili'nde yaşanan kötü hava koşulları önemli bir rol oynuyor.

En büyük kakao üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili'nde meydana gelen olumsuz hava koşulları, hasadın geç başlamasına neden oldu. Bu durum ise kakaoda arz açığı endişelerini beraberinde getirdi. Kakao fiyatları bu yıl içinde yüzde 40'a varan bir değer kazanarak dikkat çekerken, henüz 1977 yılındaki zirve seviyesi olan 5 bin 379 dolara ulaşmasa da, kakaonun gelecekteki fiyatlarını belirlemede etkili olması bekleniyor.

Kakao endüstrisindeki uzmanlar, kötü hava koşullarının sadece bu yıl için değil, önümüzdeki dönemde de kakaonun fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Artan talep ve azalan arz, çikolata endüstrisini maliyet artışlarıyla başa çıkmaya zorlarken, tüketicilere yansıyacak olası fiyat artışları da gündemde.

Editör: Sueda AKKÖK