CNN Türk'te katıldığı 5N1K programında, ülkemizi etkileyen depremler ve özellikle İstanbul'un potansiyel riski hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Türk jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depremi konusunda dikkat çeken uyarılarda bulundu. 

Büyük Deprem Olasılığı:

İstanbul'da yapılan deprem haritaları ve uluslararası uzmanların araştırmalarına vurgu yaparak, Görür, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Özellikle bu yıl yapılan bir revizyonun ardından, deprem bekleme olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti ve bu durumu "Çok büyük bir olasılık" şeklinde değerlendirdi.

Riskli Bölgeler:

Avrupa yakasının Asya'ya göre daha riskli olduğunu vurgulayan Görür, bu yakadaki zemin özelliklerinin deprem dalgaları için daha yıkıcı olduğunu açıkladı. Özellikle kıyı kesimlerinin depremden daha fazla etkilenebileceğini, örneğin Zeytinburnu, Bakırköy ve Silivri gibi denize yakın bölgelerin ciddi etkilenme riski taşıdığını belirtti.

Depremde yıkılan Ezgi Apartmanı'nda korkunç şüphe: Apartman kolonsuz mu yapıldı! Depremde yıkılan Ezgi Apartmanı'nda korkunç şüphe: Apartman kolonsuz mu yapıldı!

Depreme Hazırlık:

Kentsel dönüşümün sadece yapı stoğunu güçlendirmekle değil, bütüncül olarak bir kenti deprem dirençli hale getirecek çalışmaları içermesi gerektiğini vurguladı. Minimum hasarla kentin yaşamının devam etmesinin, depreme hazırlık sürecinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti ve yerel yönetimlere önemli bir çağrıda bulundu.

Editör: Sueda AKKÖK