Kahramanmaraş'ın hafızası, yıkımlarla bitiyor! Kahramanmaraş'ın hafızası, yıkımlarla bitiyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle, bu özel tarihi bir madeni para ile kutlama kararı aldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutlamak isteyen bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel bir madeni para üretti. Bu 5 TL'lik madeni hatıra para, 100 milyon adet basılarak tedavüle sunuldu.

Madeni paranın tasarımında, Cumhuriyetin 100. yıl temaları kullanıldı. İç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunan paranın üzerinde "5" ibaresi ve "Türk lirası" ibaresi yer alıyor. Ayrıca, dış halkada sekiz köşeli "Selçuklu yıldızı" motifi kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Ekonomist Murat Kubilay, bu madeni paranın 5 TL değerinde olmasının ardındaki nedeni değerlendirdi. Kubilay, toplum baskısının etkisi altında hızlı bir tasarım süreci sonucu bu madeni paranın üretildiğini ve tedavüle sunulduğunu belirtti. Kubilay ayrıca, Türkiye'deki düşük değerli madeni paraların giderek yaygınlaştığını ve kullanım dışı kalan kağıt paraların yerini aldığını ifade etti.

Kubilay, aynı konuşmasında 50 ve 100 TL'nin de gelecekte madeni paralara dönüşme olasılığına işaret etti. Buna ek olarak, 500, 1000 ve 2000 TL'lik kağıt paraların da yakın gelecekte çıkabileceğini belirtti.

Editör: Sueda AKKÖK