UV ışınlarının cilt kanseri riskini artırdığına dair önemli bir araştırma sonuçları Journal Nature Communications'da paylaşıldı. Bu bulgular, UV ışınlarının insan hücrelerinde kansere neden olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, ünlü model Karolina Jasko gibi insanların protez (jel) tırnak uygulamaları nedeniyle cilt kanserine yakalanabileceği gerçeği de vurgulanıyor.

Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi! Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi!

Araştırma, UV ışınlarının cilt kanseri riskini sadece rakamsal verilerle değil, aynı zamanda gerçek yaşam örnekleriyle de destekliyor. Karolina Jasko'nun protez tırnak uygulamalarından kaynaklanan cilt kanseri vakası, UV ışınlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini somut bir örnekle gösteriyor.

UV ışınlarına maruz kalmanın uzun vadede cilt kanseri riskini artırabileceğini gösteren çalışma, laboratuvar testlerinde 20 dakikalık UV ışını maruziyeti sonrasında hücre ölümlerinin yüzde 30 arttığını tespit etti. Üst üste 20 dakikalık üç seans sonrasında ise hücre ölümünün yüzde 70'e kadar çıktığı belirtiliyor.

Araştırmacılar, UV ışınlarına karşı korunmanın önemini vurgulayarak, oje kurutucu işlemi öncesinde ellerin en az 30 koruma faktörüne sahip güneş kremi ile korunması gerektiğini öneriyorlar.

Bu araştırma sonuçları, UV ışınlarının cilt kanseri riskini artırabileceği ve bu tür risklerin ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda toplumun farkındalığını artırmak açısından önemli bir katkı sağlıyor.

Editör: Sueda AKKÖK