Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi! Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeği tavsiyesi!
Nadir görülen yüz anomalisi nedeniyle  yediği yemekler gözüne ve burnuna kaçan 10 yaşındaki Iraklı Ali Adnan Abdülali  el-Cabiri, Türk doktor tarafından gerçekleştirilen ameliyatta, kalçasından alınan  kemiklerin yüzündeki problemli bölgelere nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.


    Yüz anomalisiyle dünyaya gelen Ali'nin, bu nedenle ağız, burun ve göz  boşluğunda birbiriyle bağlantılı olması gereken kemikleri birleşmediği için bu  bölgede tünel şeklinde boşluk oluştu.

    Yediği yemeklerin gözüne ve burnuna kaçması sonucunda oluşan  iltihaplanma nedeniyle de Ali, henüz 3 yaşındayken sağ gözünü tamamen kaybetti.

    Hayatına protez gözle devam etmeye çalışan ancak protezinin gün içinde  kendi kendine düşmesi nedeniyle sorunlar yaşayan Ali'nin, Irak'ta çok fazla  doktor tarafından muayene edilmesine rağmen hastalığına çözüm bulunamadı.

    Bunun üzerine Türkiye'ye gelmeye karar veren ailesi, oğullarının  sağlık sorununa çareyi de İstanbul'da buldu.

    Küçük yaşına rağmen birçok büyük operasyon geçiren Ali, Emsey Hospital  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Gülden Avcı Çakmak  tarafından gerçekleştirilen iki ameliyat sayesinde sağlığına kavuştu.

    - "Kalçadan kemik nakli yaparak damaktaki deliklerini kapattık"

    Ali'nin sağlığına kavuşmasını sağlayan ameliyata ilişkin bilgi veren  Op. Dr. Çakmak, Ali'nin dünyada son derece nadir görülen bir hastalıkla mücadele  ettiğini söyledi.

    Çakmak, hastalığa akraba evliliklerinin yanı sıra, Irak gibi savaş  yaşanan coğrafyalarda kadınların gebelikte yaşadığı stresin bebek üzerinde  meydana getirdiği olumsuz etkilerin de neden olabileceğine dikkati çekti.

    Ali'nin kendilerine ulaştığında yediği yemeklerin burnundan ve  gözünden geldiğini, protez gözünün gün içinde kendi kendine düştüğünü ve sağ  gözünü uyurken bile kapatamadığını ifade ettiğini aktaran Çakmak, şunları  kaydetti:

    "Ali'nin şikayetlerini incelediğimizde en önemli sıkıntısının  görüntüsel değil, fonksiyonel olduğunu bulguladık. İleri seviyede ve nadir  görülen yüz yarığı olarak tanımlayabileceğimiz bu vak'ada, çok zor ve özellikli  iki ayrı operasyon gerçekleştirdik.  Yaklaşık 5 saat süren ilk operasyonda,  kalçadan kemik nakli yaparak damaktaki deliklerini kapattık ve dişlerinin  bulunduğu yerdeki alveolar kemiğine destekler koyduk. Bu operasyonun başarılı  geçmesinin ardından, ikinci operasyonda göz altına ve yanak bölgesine kemik  destekler yerleştirdik. Gözün kapanması ve göz protezinin düşmemesi için alt ve  üst göz kapağına gerekli cerrahi müdahaleleri yaptık. Yaklaşık 6 saat süren bu  operasyonla hem işlevsel hem de estetik görünüm açısından optimum sonuca ulaştık.  Tüm bu operasyonlar sonucunda Ali'nin artık yediği yemeklerin burun ve gözünden  geri gelmesini engelledik. Ayrıca kendi kendine düşen göz protezi sorunu da  ortadan kalktığından artık protezini de son derece rahat ve konforlu şekilde  kullanabiliyor."

    - "Oğlum artık sosyal hayata daha fazla öz güvenle karışacak"

    Hastalığı nedeniyle okula gitmek istemediğini dile getiren Ali, "Beni  en çok üzen şey, istediğim yemekleri rahat rahat yiyememekti. Her yutkunmaya  çalıştığımda korkuyordum. Kardeşlerime ve arkadaşlarıma bu konuda o kadar  özeniyordum ki anlatamam. Artık istediğim gibi yemek yiyebileceğim için çok  mutluyum." diye konuştu.

    Ali'nin babası Adnan el-Cabiri de yapılan başarılı operasyon  sonrasında doktorlara ve Hastane yönetimine teşekkür ettiğini belirterek, "Ali  bebekliğinden beri sürekli hastanelerdeydi. Küçük yaşında birçok sıkıntıyla baş  etmek zorunda kalan oğlumuzun artık sağlığına kavuşmuş olmasından dolayı ailece  çok mutluyuz. Ameliyatları yapan hocamıza çok teşekkür ediyoruz." dedi.

    Irak'ta öğretmenlik yapan Ali'nin annesi Lemya Halef de duygularını şu  cümlelerle anlattı:

    "Bir öğretmen olarak öğrencilerime bir şeyler öğretebilmek için  çalışırken, kendi çocuğum için elinden bir şey gelmemesi nedeniyle çok  üzülüyordum. Oğlumun görüntüsel durumu eğitim hayatını da engelliyor. Doğduğu  andan itibaren çok zor bakımla ve emekle büyütüldü. Bu operasyonlar sonrasında  sosyal hayata daha fazla öz güvenle karışacağı için çok mutluyum."
Editör: TE Bilişim