Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, 2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlendiği duyuruldu. Bu oranla birlikte, gelecek yıl vergi, pasaport ücretleri, harçlar ve cezalara gelecek zam da belli oldu. Yapılan hesaplamalara göre, 2024'te pasaport ücretlerine yüzde 58,46 oranında bir zam yapılacak.

Bununla birlikte, 2024 yılı tahmini harç ücretleri de belirlendi. Özellikle en çok talep gören B sınıfı ehliyetin ücretinin 5 bin lirayı aşması bekleniyor. B sınıfı ehliyet için harcanacak miktarın, değerli kağıt bedeli ve vakıf hizmet bedeliyle birlikte 3 bin 258 lira olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2024'te 5 bin 162 liraya çıkması bekleniyor. Diğer ehliyet sınıfları olan A, A1, A2 ve F için ise Yeniden Değerleme Oranı kadar zam yapıldığında ücretler 2 bin 525 liraya kadar çıkabilir.

Sadece ehliyet harçları değil, sürücü kursları da zamdan etkilenecek. 2024 yılı için geçerli olacak zam oranını belirlemek üzere Taban Fiyat Tespit Komisyonu'nun 27 Aralık'ta toplanması planlanıyor. Ankara'daki işletmecilerin yüzde 100 artış talebi bulunuyor. Zamdan etkilenmeden kayıt yaptırmak isteyenler için son tarih ise 10 Aralık olarak belirlendi.

Depremin simgesi Ebrar Sitesi'nde yerinde dönüşüm! Depremin simgesi Ebrar Sitesi'nde yerinde dönüşüm!

Orta Anadolu Sürücü Kursu Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz, ehliyet fiyatlarının 20 bin TL'yi geçebileceğini belirtti. Tepeöz, zammın gerekçesini ve tarifeden etkilenmek istemeyenler için son tarih konusunda şu açıklamayı yaptı:

"B sınıfı ehliyeti için bu yıl kurs ücretlerinin 7.060 TL'den 15 bin TL'ye çıkmasını bekliyoruz. Yüzde 60'lık yeniden değerleme oranı eklenince, ehliyet almanın maliyeti 20 bin TL'yi geçebilir. KDV oranı arttı, akaryakıt giderleri, kira, lastik, sigorta ve kasko bedelleri yükseldi. Bu nedenle fiyatları artırmak zorundayız. Kurslarımız neredeyse dolu. Zamlı fiyattan etkilenmemek için ehliyet alacaklar bir an önce başvurmalı. 10 Aralık'a kadar 2023 fiyatlarından kayıt almaya devam edeceğiz."

Editör: Sueda AKKÖK