Depremin yerle bir ettiği Samandağ'da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu Depremin yerle bir ettiği Samandağ'da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde AFAD tarafından kaydedilen verilere göre, saat 01.15'te 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin jeolojik boyutlarını değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bektaş, depremin beklenen bir durum olmadığını belirterek, meydana gelen sarsıntının Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunun üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Bu fayın, 1939 yılında Erzincan'da Türkiye'nin en büyük depremlerinden birine neden olduğunu ve Kelkit vadisi boyunca Aşkale ve Erzurum'a kadar uzandığını belirtti.

Prof. Dr. Bektaş, 1939 depremi sonrasında bu bölgedeki gerilmenin azaldığını ancak zamanla tekrar arttığını ifade etti. Özellikle 1992 Erzincan depreminin ardından Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundaki stresin önemli ölçüde arttığını vurguladı. Son aylarda, özellikle Kahramanmaraş depremi sonrasında Aşkale çevresinde benzer küçük sarsıntıların yaşandığını belirten Bektaş, bu depremin fay hattındaki gerilmelerin arttığını gösterdiğini ifade etti.

Editör: Sueda AKKÖK