Baharın umuda yeşerdiği Nisan ayının ilk günü,  uzun bir konvoy köy yollarında ilerliyordu. Dağların arasında uzayan yollar düzgündü ve bu kez direksiyonda köylere(yeni mahalleler)  bilginin, kültürün anahtarı taşınıyordu
             
Onikişubat Belediyesinin köyden mahalleye dönüşen yerlere yaptığı çok amaçlı 37 adet ”Bilgi ve Kültür Evleri”nden 4 tanesinin açılışı vardı. Muhteşem doğa manzaraları arasında 60 km yolun ardından ilk köye(mahalleye)ulaşıldı. Onikişubat konvoyu o mahallede yaşayan insanın güler yüzüyle karşılandı. Hele okuldaki öğrencilerin yüzündeki tebessüm ayrı bir güzellikti, hemen aklıma Ahmet Kutsi Tecer’in “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiiri aklıma geldi. Bu şiir hepimizin çocukluğunda söylediğimiz tatlı bir melodiydi, halen koro halinde söylenilir ilk dörtlüğü şöyleydi:
 
ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA

Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Artık köyler uzakta değil, hepside birer mahalleye dönüştü. Onikişubat Belediyesi, ilçenin tüm kırsal noktalarını, Bilgi ve Kültür Evleri ile donatıyor. Kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların hemen her türlü sosyal aktivitelerinin yanı sıra, çocuklar için de bilgi ve kültür yuvaları haline gelecek 4 tanesi, Suluyayla, Topçalı, Muratlı ve Kerimli Mahallelerinde hizmete sunuldu.

Başkan Hanefi Mahçiçek Bey’in verdiği söz, oralarda yaşayan insanımıza bir umut oldu; “Sizlere ne kadar hizmet getirsek az. Bunun farkındayız. Ama şehir merkezinde ne hizmet varsa, emin olun sizlere de ulaştıracağız.” Mahçiçek, şöyle devam etti.

“Biz şehrimizde ne varsa burada da olacak dedik ve bu amaçla yola çıktık. Bu tesiste çok amaçlı olarak sizlerin ihtiyaçlarını karşılaması için yapıldı. Burada, nişan merasimlerinizi, düğün merasimlerinizi yapabileceksiniz. İhtiyaç halinde taziye evi olarak kullanabileceksiniz. Sağlık görevlileri geldiğinde burada muayene yapabilecek. Hepsinde de önemlisi çocuklarımız buralarda ders çalışabilecek. Burası çocuklarımız için bilgi ve kültür yuvaları olacak. Tabi 1,5 yıllık büyükşehir yapılanmasıyla bütün belediye hizmetlerini sizlere getiriyoruz. Eksiğimiz noksanımız yok mu? Var. Onları da en kısa sürede tamamlarız. İnşallah en kısa sürede tüm ihtiyaçlarımızı karşılamış olacağız. Bugün de önemli bir hizmeti sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.

Açılışa gelen protokolde bir hayli keyifliydi. Aslında bilgiye, kültüre adanan yaşam tarzı çok güzel. Çünkü kültür, insanın maddi olarak değil de sosyal olarak nesilden nesile aktardığı sosyal birikimlerin bütünüdür.